Suni Çim Sayesinde Yaşamaktan Kurtulacağınız 10 Problem!
Anasayfa | Nurteks » Blog » Suni Çim Sayesinde Yaşamaktan Kurtulacağınız 10 Problem!
Doğal çimen problemleri hakkında 10 madde sıraladık. Suni çimde bu problemlerin neden yaşanmadığına dair bilgilendirme yaptık. Bahçenizi doğal çimenle ve suni çimle kaplama seçenekleri konusunda kararsız kaldıysanız 10 maddeden oluşan karşılaştırmamızı okuyup kararınızı verebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!
Çevresel Faktörler
1. Doğal Çimen Problemleri: Ölü Çimen Tabakası
Doğal çimenlerde, kökler ve bitki örtüsü üzerinde keçeleşen ölü çimen tabakası oluşabilmektedir. Bu katman çimenin üst yüzeyi ile toprak arasında birikme yapar. Bundan dolayı kökler ve toprak; hava, su ve takviye alamaz. Ayrıca zararlı bakteri ve haşerelerin yaşamasına olanaklı bir katman oluşur. Bu da çimenin büyümesini engeller hatta çimeni öldürür.
Suni çim ile böyle bir katman ürememiş olur ve bu sorun ortadan kalkar.
2. Doğal Çimen Problemleri: Oluşan Dökülmeler
Doğal çimlerde zaman zaman çeşitli nedenlerle dökülmüş kısımlar oluşur. Örneğin üzerinde çok fazla gezinilmesi, mantar gibi bir hastalık kapmış olması, hayvanların çimi kazması, toprağın istenilen türde olmaması, çok fazla güneşe ya da soğuğa maruz kalması gibi.
Bunun çözümü olarak yeni bir tohum ekmek, bazı takviyeler ile çimeni kendine getirmek düşünülebilmektedir. Ancak hiçbiri garantisi olan çözümler değildir.
Diğer bir çözüm kelleşmiş bölgeye suni çim uygulanmasıdır. Fakat bu problem doğal çimenin başka kısımlarında da ortaya çıkmaya başlayabilmektedir. Bundan dolayı en mantıklı çözüm doğal çimenin sökülüp yerine sentetik çim yerleştirilmesi olacaktır.
3. Doğal Çimen Problemleri: Sararmak-Kurumak
Genellikle doğal çimenlerde sararma ya da kuruma gibi bir problem olması iki anlama gelir. Birincisi çok sulanıyor olması ikincisi az sulanıyor olmasıdır.
Ayrıca çok fazla yağış alırsa bu da köklerde fazla su birikmesine neden olur. Bu da kökleri boğar ve çimen kurur. Ya da uzun süre çimenlere bakamayacağınız durumlarda ya da yazlığınız varsa ve her zaman bakımı ile ilgilenemiyorsanız bu da sorunlara neden olur. Örneğin yeterli derecede sulayamayabilirsiniz, gerekli müdahalelerde bulunamayabilirsiniz.
Diğer yandan suni çim halı sahibiyseniz böyle dertleriniz hiç olmaz. 4 mevsim boyunca aynı rengi, uzunluğu korur ve size istediğiniz görüntüyü kalıcı olarak sağlar.
4. Doğal Çimen Problemleri: Sağlıksız Toprak
Sağlıklı bir çim için sağlıklı bir toprak şarttır. Doğal çimin gür, canlı, sağlıklı büyümesi için toprak en önemli etkenlerden biridir. Bazı topraklar çimenin büyümesi için gerekli olan pH dengesine sahip değildir. Ayrıca çimenin türüne göre ihtiyaç duyduğu toprak da değişir.
Bunun en yaygın çözüm yollarından biri toprağı gübrelemektir. Ancak bazen ne kadar gübreleme yapılırsa yapılsın toprak canlanmayabilmektedir.
Sentetik çim halı için zeminin nasıl olduğunun hiçbir önemi yoktur. Her koşulda her toprak ya da taş zeminde ayı görüntüsünü korur ve ek bakımlara ihtiyaç duymaz.
5. Doğal Çimen Problemleri: Mantar, Yosun Problemi
Doğal çimende oluşan mantarlardan kurtulması oldukça zordur. Örneğin bir hayvan ya da insan bu problemle karşı karşıya kaldığında ilaç tedavisi ile çözüme ulaşabilir. Ancak doğal çimlerde mantar çok hızlı bir şekilde yayılır ve kurtulması çok zordur.
Sadece mantarın ilk oluşmaya başladığı zaman fark edilirse kurtulmak daha mümkün olabilir. Ancak çoğu insan gözle fark edilinceye kadar bu problemi anlayamaz. O durumda da mantar zaten yeterince zarar vermiş olur.
Daha sonrasında çimenin iyileşmesi için kullanılan mantar öldürücüler ya da çeşitli ilaçlar çevre ve insan için oldukça zararlı kimyasallar içerir.
Yapay çim mantar hastalıklarına karşı dayanıklıdır. Mantarı besleyebilecek bir yapısı olmadığından dolayı yayılmasını da engellemiş olur.
6. Doğal Çimen Problemleri: Yabani Otlar
Yabani otlar, etrafındaki çimenlerden su ve besinleri çalar. Bundan dolayı çimen gerekli takviyeyi alamaz ve yaşamlarını sürdüremezler. Ayrıca çok hızlı büyürler. Bu da çimenlerin alanını kaplamalarına neden olur.
Ot öldürücüler ile yabani otların öldürülmesi denenebilir ancak kurtulmak zor olabilir. Üstelik bu işlemden sonra geri oluşabilirler. Yabani ot görüntüsü doğal çimeninizi bakımsız gösterir ve görüntüsünü bozar.
Sentetik çim kullanıldığında yabani ot oluşma ihtimali yoktur.
7. Doğal Çimen Problemleri: Haşereler
Haşereler de doğal çimenlere en çok zarar veren şeylerden biridir. Bulunan konuma göre haşere çeşidi değişebilir ancak genellikle karınca, kurtçuk, çekirge ve beyaz kurt yaygın olarak görülmektedir.
Özellikle kurtçuklar çok tehlikelidir çünkü doğal çimenin köklerine inerler. Çekirgeler de ot kısmı dışında sap ve kök kısımlarıyla da beslenirler. Üstelik böcekler hastalık yayabilirler. Kuş ve kemirgenler böceklerle beslendiği için bahçeniz için onlar da bir tehdit oluşturmaya başlayacaktır.
Suni çim bir besin değeri içermediği için böcek çekmez. Bundan dolayı kuş ve kemirgenler de sentetik çimlerinizden uzak duracaktır.
Sağlık ve güvenlik sorunları
8. Doğal Çimen Problemleri: Islakken Kaygan Olması
Doğal çimler düzgün bir drenaj sistemine sahip değilse, çimen ıslandığında kayganlaşarak insanların kayması ve düşmesi riskini doğurur.
Sentetik çim halı, üretilirken drenaj delikleriyle üretilir. Gerekli görüldüğü zeminlerde drenaj sistemi de kurulur. Ayrıca ıslakken bile kaygan olmayacak şekilde üretilmiştir. Bundan dolayı kayıp düşme ve yaralanma riskini en aza indirger.
9. Doğal Çimen Problemleri: Çim Poleni ve Alerjenler
İnsanların çoğu alerji problemi yaşamaktadır. Çim polenlerine veya alerjenlerine karşı alerjik reaksiyonlar ise gün geçtikçe artmaktadır. Bu problem en çok polen seviyelerin en çok görüldüğü mevsimlerde yaşanmaktadır.
Doğal çimlerde yüründüğünde ya da biçildiğinde bu polenler ve alerjenler havaya salınır.
Suni çim, polen üretmez. Üstelik anti alerjiktir. Biçilme gibi bir problemi de olmadığı için alerjik reaksiyonları tetiklemez.
10. Doğal Çimen Problemleri: Çamur ve Bakteri
Yağmur yağdığında çamurlaşma yaşanması oldukça sık yaşanan bir olaydır. Doğal çimen bu problemin çözümü olarak kullanılsa bile iyi drene olamaması durumunda çimende de çamurlaşmalar olur.
Üstelik çimen ve çamur bir araya gelince daha da kaygan ve tehlikeli bir zemin oluştururlar. Ayrıca doğal çimen çok fazla suya maruz kaldığında sararma gibi sorunların yanı sıra; tüm gün güneşte kalsa bile kuruması oldukça uzun sürer.
Çamur oluşması beraberinde hastalık yaratabilecek bakterileri de getirebilir. Bu da sizi, ailenizi hatta hayvanları tehlikeye atabilir.
Sentetik çimde çamur oluşma problemi yaşanmaz. Çünkü sentetik çim suyu ememez. Drenaj sistemi ile akıp gitmesini sağlar. İçinde nem tutmadığı için bakteriler üzerinde gelişip yayılamaz.
Suni çim hem 4 mevsim aynı kalan görünüşü ile hem yukarıda sayılan avantajları ile size sorunsuz, keyfini çıkarabileceğiniz bir ortam yaratır.