Kapalı Halı Saha Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Anasayfa | Nurteks » Blog » Kapalı Halı Saha Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kapalı Halı Saha Yapımı aşamaları hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıyı okuduktan sonra öğreneceksiniz!
Öncelikle kapalı halı saha yapımı neden önemlidir sorusuna değinelim. Çünkü açık halı sahalar, hava koşulları nedeni ile her zaman kullanışlı olamayabiliyorlar. Örneğin soğuk bir kış gününde, kar ya da yağmur yağıyorken maç yapmak çok daha zor olmaktadır.
Bu da oynanan maçın performansını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Kapalı halı sahalar sporculara daha rahat bir ortam sağlar.
Ayrıca kapalı halı sahalar işletmeciler için de çok daha karlıdır. Düşünüldüğünde kar yağan, yağmur yağan, çok soğuk ya da çok sıcak günlerde açık saha tercih edilme oranı düşüktür. Bundan dolayı kapalı saha bu çevresel etkenleri ortadan kaldırmış olur.
Ticari amaçlı bir halı saha yaptırmak için sahayı nereye yaptırdığınız çok önemlidir.
Ulaşımın kolay olduğu yerleri tercih etmelisiniz.
Kapalı Halı Saha yapılırken izlenen adımlar şu şekildedir:
Arazi ölçülerine uygun saha çizimi yapılması
Sahanın yapım aşamasına geçilmeden önce çiziminin yapılıp iki tarafça onaylanması en doğrusudur. Böylelikle neyin nasıl yapılacağı net bir şekilde anlaşılmış olur.
Kırmataş ile sahanın üst drenaj katmanının oluşturulması
Bu işlem sayesinde saha temizlenirken su kullanılma durumunda; su alttaki taş katmana sızar.
Saha yüzeyi sıkıştırılması
Yüzeyin sıkıştırılma işlemi çok önemlidir. Çünkü zeminin sağlam olması için kilit bir noktadır. Sıkıştırılma işlemi yapılmayan bir sahada zaman içerisinde çukurlaşmalar oluşmaktadır, oyun performansı kötü etkilenir. Bu girinti çıkıntılar suni çim katmanına da zarar verebilmektedir.
Bundan dolayı zemin sıkıştırılmalı ve alt katmandaki boşluklar kapanmalıdır. Sıkıştırılan zemin sağlam olacağından dolayı yapay çim halı serildikten sonra bozulması gibi bir risk kalmamış olur.
Saha yüzeyine keçe serilmesi
Keçe serilmesi, halının drenaj deliklerinden kum eksilmesini engeller ve mastarlanan zeminin bozulmasını engeller.
Saha yüzeyine sentetik çim serilmesi
Ölçüleri alınan suni çim zemine kırışıklık kalmayacak şekilde serilmektedir.
Suni çim ek yerleri kesilmesi
Suni çim tek parça halinde serilemediğinden dolayı birbirine ek yapılması gerekir. Ancak bu durum kafanızda bir soru işareti oluşturmasın. Çünkü yan yana gelen suni çimler birleştirildikten sonra sanki bir bütünmüş gibi görünür ve bir soruna yol açmaz. Fazlalık kısımlar büyük bir dikkatle kesilir.
Kesilen ek yerlerden yapıştırma işlemi yapılması
Kesilen ek yerleri altına yapıştırıcı uygulanarak birbirine yapıştırılmaktadır.
Saha iç çizgi yerleri tespit edilmesi
Halı sahalarda olması gereken çizgilerin yerleri belirlenmektedir. Doğal çim olan zeminlerde bu işlem boya ile yapılır ancak boya kısa sürede dağılır ve silikleşir. Suni çimin avantajlarından biri de; bu çizgilerin de suni çim ile yapılıyor olmasıdır.
Saha iç çizgi yerleri kesilmesi
İç çizgi yerleri tespit edildikten sonra suni çim kesilir ve beyaz suni çimin yapıştırılmasına hazır hale getirilir.
Saha iç çizgileri beyaz renkte ayrı olarak yapıştırılması
Beyaz renkteki sentetik çim yerleştirilmektedir.
Kum ve granül dolgu yapılması
Sentetik çim halı serimi tamamen tamamlandıktan sonra granül ve kum dolgu işlemi başlar. Bu işlem de oldukça önemlidir çünkü oyun sırasında düşme gibi durumlar çok yaşanır. Granül ve kum dolgu sayesinde yumuşak bir zemin sağlanır.
Yapım aşaması tamamlandıktan sonra geriye kalan tek şey sahanın bakımıdır. Bakımını düzenli olarak yaptırırsanız uzun yıllar boyunca rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Suni Çim ile Yapılan Halı Sahaların Avantajı Nedir?
Suni çime sahip sahalarda doğal çimlere göre çok daha fazla maç yapılabilmektedir. Çünkü sentetik çim halı kolay yıpranmayan bir yapıya sahiptir. Ayrıca sahanın çimlerinin biçilmesi, sulanması, maça hazır hale getirilmesi gibi işlemlere de gerek yoktur.