Türkiye ve dünyada çok rağbet gören halı saha yapımı, iyi bir ticari opsiyondur. İnsanların stres atmak, sosyalleşmek için amatör olarak oynadıkları futbolun oynandığı, saatlik ve günlük kiralanabilen halı sahalar için maliyetler nelerdir? Bu yazımızda bu soruya cevap vereceğiz. Halı saha maliyeti hesaplama göründüğü kadar basit değildir. Maddeler ve ara başlıklar halinde bu yazımızda tüm soruları cevaplayacağız.
Açık ve Kapalı Halı Saha Maliyeti Hesaplama
Halı saha yapımı için maliyet hesaplaması yapmak için bazı değişkenlerin bilinmesi gerekmektedir. Halı saha yapımı için kullanılan zemin ürünü ve halı saha ölçüleri, halı saha açma maliyetini hesaplamak için ilk adımdır. Öncelikle açıklayacağımız konu, halı saha maliyeti nedir sorusudur.
Saha maliyeti, halı sahayı meydana getiren tüm materyallerin, işçiliğin hesaplandığı anahtar teslim olarak sahanın maliyetini hesaplamaktır. Bunun için tüm sürecin tamamlanmış olması gerekmektedir. Projelendirme aşamasında hemen hemen her şey belirlenmiştir ve sahanın maliyeti ortaya çıkmıştır. Halı saha yapımında genellikle suni çim halı kullanılır. Suni çimin birçok avantajı bulunmaktadır. Yazının devamında suni çim halının avantajlarından da bahsedeceğiz.
Kapalı bir saha maliyeti ile açık halı saha yapım maliyeti farklıdır. Bu farkın temel sebebi, kapalı sahaların branda, sac kaplama, panel kaplama vb. farklı materyallerle çevrilmiş olmasıdır. Kapalı halı sahalar genellikle, iklim koşullarının uygun olmaması sebebiyle yapılmaktadır. Örneğin çok yağış alan bir şehirde saha yaptırıyorsanız kapalı bir saha tercih etmeniz daha sağlık olacaktır. Bunun sebebi yaptığınız sahanın daha verimli kullanılacak olmasıdır.
Halı Saha Maliyetini Etkileyen Değişkenler
Halı saha yapımı için maliyeti etkileyen birçok değişken vardır. Hepsi bir araya geldiği zaman halı sahanın maliyeti ortaya çıkar. Halı saha maliyeti ne kadar, sorusunu sormadan önce fiyatı değiştiren unsurları biliyor olmak faydalı olacaktır.
Kullanılan zemin ürünü: Kullanılacak zemin ürünü maliyeti etkileyen etkenlerden bir tanesidir.
Zemin ürününün kalitesi: Zemin ürününün kalitesi de maliyeti etkilemektedir. Saha yapımı için suni çim ürünü kullanılacaksa ürünün farklı kalitelere ayrıldığı bilinmelidir. Suni çim fiyatları da birçok değişkene göre farklı olabilmektedir. İpin kalitesi, sıklığı, hav ağırlığı ve taban bezi suni çimin kalitesini belirler. Bu sebeple halı sahanın kaç m2 alana yapılacağına karar verildikten sonra suni çim halı ürünü seçilmeli ve fiyat ona göre hesaplanmalıdır.
Alt Yapı Çalışması: Altyapı çalışması da fiyatı etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Alt yapı çalışması sırasında, fiyatı etkileyen çok az farklı değişken vardır bunlardan bir tanesi lokasyondur.
Lokasyon: Lokasyon suni çim halı ve alt yapı çalışması için gerekli malzemeyi taşırken nakliye masraflarını oluşturmaktadır.
Sahanının Işıklandırılması: Sahada kullanılan aydınlatma, kalitesine göre fiyatları etkilemektedir. Halı sahalar için 100 lüks aydınlatma seviyesi idealdir.
İnşaat Masrafları
Açık Saha ise Saha Çevresinin İnşaatı: Açık saha için sahanın çevresi beton ve tel çit ile çevrilebilir. Bu da halı saha yapımı maliyeti için bir değişkendir.
Açık Sahalar için Tel veya Tel Çit: Kullanılacak olan çevreleme malzemesinin tel veya tel çit olup olmadığı da fiyat konusunda farklılık yaratır.
Kapalı Sahalarda Branda veya İnşaat Masrafı: Branda veya inşaat ile sahanın çevresi kapatılır. Burada 2 farklı yöntem kullanılabilmektedir. Birisi daha az masraf gerektiren branda, diğeri ise panel ya da sac kaplamadan bir alan oluşturmaktır.
Halı saha kurulum maliyeti hesaplarken bu değişkenleri göz önüne alabilirsiniz. Alanında uzman olan bir şirkete danışarak projenize uygun fiyat bilgisi alabilirsiniz.
Halı saha açmanın maliyeti bazen beklenilen rakamlarda olmamaktadır. Maliyet olarak hesaplama yapılırken hem değişkenleri göz önüne almalı hem de uzun vadede size getireceği geliri hesaplamanız faydanıza olacaktır.
Bu maliyet hem teknik şartları yerine getirmek hem de ticari olarak bir iş yeri açmak ile aynıdır.
Halı Saha Ölçüleri ve Maliyeti
Maliyet ve halı saha ölçüleri birbirini etkileyen iki ayrı unsurdur. Ölçüleri arttıkça halı sahanın maliyeti de artmaktadır. Aşağıda sizinle halı saha ölçüleri için en çok kullanılan halı saha ebatlarını paylaşıyor olacağız.
En Çok Kullanılan Saha Ölçüleri
18 * 36 metre= 648 m²
20 * 40 metre = 800 m²
25 * 40 metre = 1000 m²
25 * 45 metre = 1125 m²
Suni Çim Saha Yapımının Avantajları
Suni çim sahanın birçok avantajı vardır. Bir halı saha maliyeti hesaplarken zemin ürününü de bu fiyata dahil etmek oldukça önemlidir.
- Suni çim bir saha diğer zemin ürünlerine göre maliyeti oldukça düşürür.
- Sektörde sentetik çim ve yapay çim olarak da bilinen bu ürünün önemli özellikleri arasında, uzun süre kullanıma olanak tanıması yer almaktadır.
- Suni çim bir sahada günde 4’ten fazla oyun oynama imkanı varken; doğal çim bir sahada günlük maksimum 1 oyun oynama şansı vardır. Bu da ticari sahalar için oldukça büyük bir dezavantajdır.
- Doğal çime oranla bakımı da oldukça kolaydır. Gübreleme işlemi hem maliyet hem de iş gücü gerektirir. Suni çimin gübreleme işlemine ihtiyacı yoktur. Sulama yapmak ciddi bir maliyettir. Büyük bir alanı düzenli olarak sulamak yine maliyet demektir. Ticari bir halı saha maliyeti ne kadar diye merak edenlere söyleyeceğimiz yegane şey, önemli olanın maliyet ve bakım maliyeti olarak hesaplanmasıdır.
- Yine doğal çim güneş ışınlarına maruz kaldığı zaman, bir süre sonra renginde değişimler olur. Doğal çimin sararması sahada kötü bir görüntüye sebebiyet verir. UV ışınlara karşı dayanıklı bir çim halı ürünü tercih ederseniz bu problemi yaşamayacaksınız.
- Suni çim aynı zamanda oyun konforu sağlar. Bu oyun konforuna ek düşmelerden kaynaklanan yaralanma riskini en aza indirir.
Halı Saha Yaptıracaklar İçin Birkaç Tavsiye
- Sahayı yapmaya karar verdikten sonra, ilk yapılması gereken ve de en önemlisi doğru lokasyonu seçmektir. Proje aşamasında ve sonrasında değiştiremeyeceğiniz yegane şey lokasyondur. Eğer sahada kullanılan zemin ürününden kaynaklı bir problem oluşursa bu geri döndürülebilen bir şeydir. Fakat seçtiğiniz ve yatırım yaptığınız araziyi değiştirmek oldukça büyük masraflara yol açacaktır. Bu sebeple doğru lokasyonu seçtiğinize emin olunuz.
- Lokasyon seçimi yaparken iyi bir araştırma yapmak önemlidir. Çevrede yaşayan insanların sahanızı kiralayabiliyor olması sahanın size kısa sürede kar getirmesini sağlamış olur.
- Seçtiğiniz zemin ürünü kolay bakım yapılabilen bir ürün olmalıdır. Yani siz bakımı masraflı bir ürün seçerek ilk etaptaki maliyetleri hesaplamış olursunuz. Size sonradan oluşacak maliyetler için de iyi bir hesap yapmalısınız.
- Doğru bakımı uygulamak sahanın ömrünü uzatır. Düzenli olarak bakım yaptırdığınızda, zaten garanti kapsamında olan suni çim, çok uzun yıllar eskimeden kullanılabilmektedir. Bakımı düzenli olarak yapılan bir saha aynı zamanda daha iyi bir oyun imkanı sunar.
İlgili Yazılar:
Futbol Sahası Ölçüleri ve Futbol Sahası Maliyeti
Futbol Sahası Yapımı Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Nizami Futbol Sahası ve Halı Saha Arasındaki 6 Fark
Halı Saha Yapımı Hakkında En Çok Sorulan 8 Soru
Suni Çim Halı Kullanmanın Avantajları