Doğal Çim ve Suni Çimin Kullanım Farkları Nelerdir? Suni Çimin 10 Faydası!
Anasayfa | Nurteks » Blog » Doğal Çim ve Suni Çimin Kullanım Farkları Nelerdir? Suni Çimin 10 Faydası!
Doğal Çim ve Suni Çimin kullanım farkları nelerdir? Suni çimin avantajlı yanları nelerdir? Gibi sorular yapay çim kullanmayı düşünen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Biz de bu yazımızda ikisinin farkını gösteren 10 adet maddeyi sizler için sıraladık.
Doğal Çim
Öncelikle doğal çimi güzel kılan şeyler nelerdir diye düşündüğümüzde, ilk olarak akla gelen şey doğal olarak yemyeşil görüntüsü oluyor. Ailenizle ve sevdiklerinizle güzel vakit geçirebileceğiniz bir alan oluşturduğunu da unutmamak gerek. Ancak bu alanın her zaman yeşil olmasını sağlamak ve tam istenildiği görüntüde tutmak oldukça zor. Bunu sağlamak için hem çok fazla zaman harcamanız hem de çok fazla efor sarf etmeniz gerekmektedir.
Suni Çim
Günümüzde sadece futbol sahaları, spor sahaları gibi alanlarda değil dekoratif ve peyzaj alanında da çok fazla tercih edilmeye başlanmıştır. Suni çim; doğal çimin sağladığı görüntüyü uzun süre bozulmadan sağlayabilmektedir. Bunun yanında birçok özellik ve avantaj da sağlamaktadır.
İkisine de kısaca değindiğimize göre farklarını ele alalım:
Doğal Çim ve Suni Çimin Kullanım Farkları
1. Maliyet Farkı
İlk bakışta suni çime karşı maliyet konusunda ön yargı oluşabiliyor. Ancak rasyonel bir şekilde artı yanları ve kullanım ömrü düşünüldüğünde aslında bu düşüncenin doğru bir ölçüm biçimi olmadığı ortaya çıkıyor.
Doğal çimin maliyeti ilk başta daha düşük görünse de yıllar boyunca canlılığının sağlanabilmesi için birçok ekstra bakım gerektirdiği unutulmamalıdır. Biçmek, gübrelemek, ilaçlamak, gerekli takviyeleri sağlamak; yıllar içerisinde çok daha fazla maliyete sebep olacaktır. Bunlarla ilgilenirken harcayacağınız enerji ve gidecek olan vaktiniz ise ölçülemeyecek bir gider biçimi.
Diğer yandan sentetik çim, bir kere aldığınızda ekstra hiçbir şey yapmadan yıllarca kullanabileceğiniz bir üründür. Hem size ihtiyaç duyduğunuz yeşil görüntüyü sağlar hem de bunun için hiç ekstra bakım maliyeti yaratmaz.
2. Bakım Kolaylığı Farkı
Doğal çimin istenilen görüntüde tutulabilmesi için birçok bakım gereklidir. Bu bakımlar düşünüldüğünde ciddi zaman ve enerji kaybı yaratır. Gereken bakımlar şu şekilde sıralanabilir:
- Biçmek
- Gübrelemek
- İlaçlamak
- Taze olması için takviye sağlamak
- Her gün sulamak
Bu bakımları sürekli olarak yapmanız durumunda bile sararma, çamurlaşma, solma, ezilme gibi problemleri yaşamayacağınızın garantisi yoktur.
Suni çim halı ise neredeyse hiç bakım gerektirmez. Kirlendiğinde yapısına uygun bir deterjanla temizleyebilirsiniz. Üzerine parçacıklı bir şey döküldüğünde süpürebilirsiniz. Üzerinde çok fazla vakit geçiriyorsanız belirli aralıklarla tarama işlemini yapmanız yeterlidir. Bunlar dışında ekstra bir bakım gerektirmez.
3. Sararma, Çamurlaşma Problemi
Sararma
Gerçek çim kullanılırken gerek hava durumu gerek üzerinde çok vakit geçirilmesinden dolayı birtakım problemler doğabilmektedir. Örneğin güneşli havalarda, doğal olarak çimin de güneşe maruz kalmasıyla birlikte sararmalar olabilmektedir. Bunun önün geçmek ise mümkün değildir. Çünkü doğal çim, bu sararmaya karşı koyacak yapıda değildir.
Suni çimin UV koruma özelliği sayesinde tüm gün güneşin altında kalması durumunda bile sararma oluşmamaktadır. Çünkü sentetik çim halı, bu durumlara karşı koyacak özelliklerde üretilmiştir. Bu sayede 4 mevsim yaz-kış fark etmeksizin gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Çamurlaşma
Doğal çim üzerinde çok yağış olduğu durumlarda ya da çok sulama işlemi gerçekleştirildiyse su birikiminden dolayı çamurlaşma olabilmektedir. Çünkü doğal çim, fazla suyu ememez ve suyun da akabilecek başka bir yeri yoktur. Bu da tatsız sonuçlar doğurabilir. Mesela evcil hayvanınız bahçenizde oynarken çamur içinde kalabilir. Ya da çocuklarınız bu çamurdan olumsuz etkilenebilir.
Diğer bir yandan suni çim kurulumu bu riskler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmektedir. Bahçeye suni çim kurulurken öncelikle zemin buna göre hazırlanmaktadır. Altına mırcır taş serimi yapılmaktadır. Böylece yağmur yağarsa ya da sulama yapılırsa fazla su suni çim altındaki drenaj deliklerinden alt katmana sızar ve alt katmandan akıp gider. Su birikmesi ve çamurlaşma gibi bir durum gerçekleşmemiş olur.
4. Kullanım Ömrü
Doğal çime ilk bakıldığında ömür boyu kullanılabilecek gibi bir algı vardır. Ancak 4 mevsim boyunca kullanılması mümkün değildir. Örneğin kışın üzerini kar kapladığında ya da çok soğuğa maruz kaldığında hayal edilen çim görüntüsünü koruyamaz. Ya da yazın çok güneşe maruz kalıp sarardığında da istenilen görüntü sağlanmamış olur. Daha normal havalarda ise bakımı düzgün yapıldığı takdirde kısa bir süre kullanımı en verimli şekilde gerçekleşebilir.
Suni çimin kullanım ömrü oldukça uzundur. İlk aldığınızda kurulumu yapıldıktan sonra hiçbir bakım gerektirmeden 4 mevsim boyunca, bahar aylarının gelmesini beklemeden kullanabilirsiniz. Bu da doğal çimin yanında çok büyük bir avantajdır.
5. Ateş Almaz Özellik
Tabii ki de doğal çimde ateş almaz özellik yoktur. Üzerinde bir ateş çıkması durumunda ateş, kolayca yayılıp ve büyüyebilmektedir. Suni çim ise ateş almaz şekilde üretilmiştir. Bu da şu anlama gelir, üzerine ateş düşerse onun yayılması engellenmiş olur. Ateş, kolayca ilerleyip büyüyemez. Böylece tehlikeli bir durum oluşmamış olur.
6. Anti-Bakteriyel Özellik
Doğal çim ve suni çimin farklarından biri de suni çimin anti-bakteriyel özellikte olmasıdır. Doğal çim üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilmektedir. Ancak yapay çim bu duruma karşı koyacak şekilde üretilmiştir. Özellikle alerjisi olan insanlar, çocuklar ve hatta hayvanlar için bu özellik çok avantajlıdır. Uzun yıllar boyu kullanıma olanak sağlayan sentetik çim; bu yıllar içerisinde bünyesinde bakteri üretmez.
7. Su Tüketimi Farkı
Özellikle günümüzde suyun önemini gittikçe anlamaktayız. Doğal çim kullanıldığında, bakımı için günde ortalama 10 dakika iki sefer sulama yapılırsa 80 litre, bunun her gün yapıldığı yaz aylarında ise ayda 2400 litre su tüketimi olmaktadır. Üstelik buna rağmen istenilen görüntünün elde edilmesi için birçok bakım ekstra olarak yapılmak zorundadır.
Suni çim halı bu su israfının önüne geçer. Çünkü bakımı için sulanmaya ihtiyaç duymamaktadır. İstediğiniz zaman serinlemek amacıyla ya da temizlemek amacıyla sulama yapabilirsiniz. Ancak görüntüsünün korunması için ekstra sulamaya gerek yoktur. Böylece sadece suni çim kullanımına başlayarak bile tonlarca su kurtarmış olursunuz.
8. Kullanım Alanları
Doğal çim sadece bahçelerde ve toprağın bulunduğu alanlarda yetişebilir. Dolayısı ile bahçeli bir alanınız yoksa doğal çim kullanabilmek mümkün değildir.
Sentetik çim, istenilen her alanda kullanılabilmektedir. İsterseniz bahçenizde, balkonunuzda hatta evinizin içerisinde bile kullanabilirsiniz. Bu sayede doğal çimin gerektirdiği zorluklar olmadan; sentetik çim ile istediğiniz yeşil alanı yaratabilirsiniz. Yapay çim ile efor ve zaman kaybı yaşamadan, şehrin kalabalığından uzaklaşarak yeşil çim görüntüsünün tadını her yerde çıkarabilirsiniz.
9. Dayanıklılık
Ortak kullanım alanlarındaki doğal çimleri düşündüğünüzde kafanızda beliren görüntü muhtemelen çok canlı olmayacaktır. Çünkü doğal çim üzerinde çok gezildiğinde ya da çok fazla insan trafiğine maruz kaldığında ezilir ve kuruma, solma, sararma gibi durumlar oluşmaya başlar. Ayrıca “Lütfen çimlere basmayınız!” benzeri levhaları her yerde görmekteyiz. Çünkü doğal çim çok dayanıklı değildir ve çabuk bozulmaktadır.
Oysa suni çim halı çok dayanıklıdır. Farklı ürün çeşitlerine göre dayanıklılık boyutu değişmektedir. Bu değişiklik ürünün hav boyu, toplam ilmek adedi, toplam gramajına göre farklılık göstermektedir.
Örneğin spor sahalarında kullanılan sentetik çimler çok daha dayanıklıdır çünkü çok yoğun bir şekilde kullanılmaktadırlar. Bundan dolayı doğru ürünü seçmek oldukça önemlidir.
Mesela çok az kullanılan bir terasınız varsa daha az yoğunlukta ve uzunlukta bir suni çim tercih edebilirsiniz. Ancak yoğun olarak kullanılacak bir alanda daha sık dokunmuş bir ürün kullanmak daha mantıklı olacaktır.
Yapay çim halı, yıllarca kullanılabilmektedir ve yine de bir bozulma meydana gelmez. Çünkü bu yoğun kullanıma karşı dayanıklı üretilmiştir.
10. Güvenlik
Sentetik çim halı, zemini ve iplikleri sayesinde düşüşü yavaşlatır. Özellikle spor zeminlerinde kullanıldığında dolgusu ve zemininin hazırlanması ile doğal çim sahaya göre optimum seviyede yumuşak ve güvenli bir zemin yaratır. Ayrıca üzerine düşülmesi durumunda, bu düşüşün sert etkisini emer ve yavaşlatmış olur.
Web Sitemizden Ürünlerimizi İnceleyebilirsiniz!