Suni Çim, hammaddesi petrol olan, doğal çime alternatif olarak üretilmiş; geniş kullanım aralığı olan sentetik bir çimdir. Yapay çimin bir çok avantajı vardır. Suni çim avantajları arasında temizliğinin kolay yapılması da yer almaktadır. Yapay çim, doğal çim için gösterilmesi gereken özen ve bakım miktarını gerektirmemektedir. Çim halı temizliği ve bakımı için belirli adımlar vardır. Bu yazımızda bunları sıralıyor olacağız.
Suni çim; gübre, biçme, havalandırma gibi ekstra bir bakım istememektedir. Bundan dolayı temizliğini yapmak hem zaman hem de maliyet açısından oldukça avantajlı olacaktır. Tabii ki bu, suni çimin tamamen bakım gerektirmediği anlamına gelmemektedir. Sentetik çimin en iyi şekilde görünmesini sağlamak ve yaptırdığınız suni çimden en iyi şekilde yararlanmak için, düzenli temizlik ve bakım yapmak gerekmektedir.
Suni Çim Halı Temizliği ve Suni Çimin Korunması
Suni çim bakım işlemlerini ne sıklıkta yapmanız gerektiği, sizin kullanım durumunuz ile ilgilidir. Eğer evcil hayvanınız var, çocuklarınız sürekli olarak suni çim üzerinde oynuyorsa veya bölgede çok sayıda ağaç var, sürekli üzerinde antrenman yapılıyorsa daha sık temizlemeniz gerekecektir. Aynı zamanda rüzgarın fazla olduğu bölgelerde, toz miktarı da artacağı için suni çimin temizlenme sıklığı artacaktır.
Yağmurlu günlerde çimler herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan temizlenebilmektedir. Doğal çimler için yağmur büyük bir sorun olabilirken yapay çimler için aksine değildir. Profesyonel futbol sahası için de geçerli olan bu durumda, drenaj kanalları sayesinde yağmur suyu birikmesi gibi negatif bir durum yaşanmaz ve yağmurlu havalarda da futbol oynama fırsatınız olur.
Haftalık Suni Çim Bakımı
Bahçeye yapılan çim halı için haftalık, bir kezden az bir sulama yapmak yeterli olacaktır. Dekoratif çim, landscape temizlerken; hortumla püskürtme yapmak; tozlar ve çim halı arasında biriken diğer küçük kalıntıların gitmesine de olanak sağlar.
Aylık Suni Çim Bakımı
Düzenli yapılan, daha kapsamlı bir çim halı bakımı; çimlerinizin yeşil, temiz ve daha sağlıklı görünmesini sağlar. Aylık suni çim bakımı; tozu, kiri, yaprakları ve diğer kalıntıları temizlemek için yeterli olacaktır. Esnek bir çim tırmık, sert kıllara sahip bir süpürge veya sert bir fırça temizleme sırasında kullanıma uygundur. Çimlerinizi bu şekilde temizlemek, her ipin dik bir pozisyonda kalmasının önemli bir yoludur. Çimlerinizi tamamen temizledikten sonra istediğiniz gibi dik durmadığını fark edebilirsiniz. Bunun önlemek için de süpürge veya fırça kullanarak çimleri düzeltebilirsiniz.
Suni Çimden Pet Atık Nasıl Kaldırılmaktadır?
Sentetik çim, evcil hayvan dostu bir seçenektir. Evcil hayvan sahipleri, çimin temiz ve doğal görünmesini sağlamak için çok az bakım gerektirdiğinden emin olabilir. Hayvan dışkılarını, idrarı çimden çıkarmak için; o bölgeye su püskürtebilirsiniz.
Bahçelerine suni çim yaptırmayı planlayan ev sahiplerine tavsiyemiz; suni çim yaptırma aşamasında, bu hizmeti alacağınız firmaya evcil hayvanınızın olduğunu bildirmeniz ve ona, bunun için toprak, çakıl taşı için bir alan ayırmanız gerektiğidir. Çünkü; kedi, köpek gibi hayvanlar içgüdüsel olarak dışkı, idrar sonrası toprak kazma eğilimindedir.
Bahçe Çim Halı Temizliği Nasıl Yapılmaktadır?
Bahçe; bir yaşam alanı olduğu için suni çim; yaprak, toz gibi etmenler dışında; dökülmeler, sakız, kan ve diğer olaylara maruz kalarak kirlenebilir. Buradaki en büyük avantaj çim halının kolay temizlenebilmesidir. Aynı zamanda çim halı ateşte yanmamaktadır. Sadece ateşin düştüğü bölgede bir erime olur. Bu da onarılabilen bir hasardır. Çim halının en büyük avantajlarından biri de leke tutmamasıdır. Çoğu leke, su ile durulanabilmektedir. Kalıntı olan bölgeyi temizledikten sonra; ılık su ve doğal sabun ile birlikte halınızı temizleyebilirsiniz. Bakterilerin için de suya sirke ekleyebilirsiniz.
Önemli bir diğer ipucu da; dökülen sıvıya o an müdahale etmektir. Sıvı kurumadan yapılan müdahaleler işinizi kolaylaştırır.
Sakız, şeker gibi yapışkan maddeleri çıkarırken el ile müdahale gereklidir. Yapışkan maddeleri çıkarmakta zorlanırsanız o kısıma bir süre buz tutabilirsiniz. Sertleşen bir madde için plastik macun bıçağı veya benzeri bir alet kullanabilirsiniz. Çimlerinizden dökülen veya yapışkan maddeleri temizlemek için sert kimyasallar veya çözücüler kullanmayın.
Sentetik Çimden Kar ve Buz Nasıl Temizlenmektedir?
Sentetik çim temizliğinde, üzerinde oluşan buzlanma ve kar için en iyi seçenek doğal olarak erimesini beklemektir. Hafif bir kar yağışı varsa fırçayla süpürerek karları kaldırabilirsiniz. Eğer bir kar küreyici ile bahçenizdeki karı temizlemek istiyorsanız, karı temizleyin ve sonrasında kalan karı fırçalayın. Sentetik çim üzerindeki karı temizlerken tuz kullanmanız sakıncalı olacaktır. Zamanla tuzdan kalan tortular çim halının aralarına girecektir. Ve bu da drenaj için negatif bir durum oluşturur. Bu basit görevleri düzenli aralıklarla gerçekleştirmek, bahçenizin temiz ve kokusuz kalmasını sağlamaya yardımcı olur. Bu da onu aileniz ve arkadaşlarınızla rahatlamak, oynamak, güneşlenmek için daha güzel bir yer haline getirir.
Halı Saha – Çim Halı Temizliği
Profesyonel sahaların, ticari halı sahaların temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Halı saha yapımı sırasında belirli talimatları uygulamak gerekir.
Profesyonel sahalarda haftada en az bir kez ATV motorla fırçalama yapılmalıdır. Fırça işlemi tamamlandıktan sonra dragmad ile saha tamamen taranarak dolgu seviyesi dengelenmektedir. Sahada bulunan organik veya diğer atıklar haftalık olarak düzenli toplanmalıdır. Sıcak havalarda sahayı serinletmek için sulama yapılmalıdır.Suni çim halı temizliği hakkında daha detaylı bilgi için üretici firmanızın talimatlarını uygulamanız yeterli olacaktır.